Iata 3 dintre cele mai interesante inovații în logopedie:
1. Schemele complete de îngrijire (whole-person care)
Când un copil este dus la doctor sau la terapeut, nevoile sale nu sunt doar de un singur fel – adica nu sunt doar fizice, ci sunt și emoționale, sociale, comportamentale etc. Tehnologia colaborativă și modernizarea fluxului de informații despre sănătate, cu respectarea standardelor HIPPA și GDPR, ajută logopedul să integreze informații din mai multe surse despre starea de sănătate a copilului.Toate aceste date pot contribui la elaborarea unei scheme mai eficiente de intervenție logopedică.
2. Teleterapia
Terapia online s-a dezvoltat puternic la începutul pandemiei Covid-19, într-o bună măsură din simplă necesitate – logopezii și părinții s-au găsit dintr-odată în situația de a nu mai putea să continue tratamentul logopedic pentru cei mici.
Din fericire, teleterapia beneficiază de susținerea unor studii de specialitate care demonstrează că funcționează și că logopezii pot oferi servicii online la aceleași standarde de calitate ca în cazul terapiei fizice, față în față. În plus, teleterapia oferă câteva avantaje greu de ignorant, atât pentru psihoterapeuți cât și pentru familiile care au nevoie de logoped:
* Părinții se pot implica mai puternic în recuperarea copilului
* Logopezii au mai mult control asupra muncii lor și iși pot flexibiliza programul
* Barierele geografice dispar, iar copiii pot lucra cu logopezi de oriunde din lume
* Logopezii nu mai sunt constrânși de limitările cabinetului fizic iar părinții nu mai pierd timpul cu transportul la cabinetul logopedului
* Creșterea accesibilității – atunci când ai mai multă libertate de alegere, logopedia devine accesibilă mai multor familii, cu posibilități financiare diferite
3. Evoluția obiceiurilor de învățare
Spre deosebire de părinții lor, copiii sunt astăzi „nativi digitali”, adică sunt obișnuiți cu tehnologia și lumea online de la cea mai fragedă vârstă. Fiind crescuți într-un mediu bogat în tehnologie, copiii învață să folosească telefoane, tablete și aplicații mobile foarte repede, descurcându-se de obicei intuitiv chiar și atunci când se confruntă cu ceva nou. Un efect pozitiv important al acestei imersiuni a copiilor în spațiul digital este că acum aceștia pot beneficia de unelte avansate de terapie, adaptate noilor moduri în care cei mici procesează informația.
Aplicațiile de logopedie pot ajuta copiii să-și dezvolte atenția, memoria, gândirea, dorința de implicare și productivitatea la învățătură. VoxiKids, aplicație de mobil dispune de zeci de exerciții de specialitate din logopedie, prezentate copiilor sub forma unui joc atractiv. În scchimb, în cadrul ședințelor de terapie online, cei mici pot accesa, exercițiile variate oferite de Platforma VOXi, alături de un logoped. Ai și alte unelte digitale utile, cum sunt evaluarea digitala a sunetelor, modul de antrenare sunete, calendar de programări și video-uri educative care îi pot ajuta să învețe cum să pronunțe diferite cuvinte, cântecele, dansuri, povești și multe altele.
Nu uita să ne urmărești pe paginile de social media pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și campanii Voxi: Facebook și LinkedIn.